Om konsumtion (och Black Friday)

Vad tänker du på när du hör Black Friday? Är det dags att fynda något du länge tänkt på, eller spontanshoppa något – eller tycker du att vi överkonsumerar och är helt emot? Kanske protesterar du aktivt? market.se rapporterar om Haglöfs som går emot shoppinghetsen och höjer sina priser samt stänger onlinebutiken (läs mer här). Coolt! Modigt!

Min egen inställning till konsumtion är: köp det du behöver. Buy less, choose well, make it last. Lite sanning med modifikation, för jag älskar att göra vintage fynd – det är något av en hobby. Du vet, den där skinnrocken för 150 spänn. Däremot är jag minimalist i den meningen att det ska ägas få saker (undantag böcker!), så köper jag något så åker något ut till second hand.

Vad gäller Black Friday så är jag lite kluven. Jag tycker fortfarande att vi inte ska överkonsumera, men om du har gått och tänkt på en sak en hel säsong och verkligen vill ha den och den kostar hälften imorgon – go for it! Det här kan vara enda chansen för någon som faktiskt inte har råd att att köpa den där saken (en ensamstående förälder med tre barn och stundande julklappar till exempel). Och om du faktiskt behöver någonting och det råkar vara på rea, good for you! Jag har hittills inte köpt något på Black Week men vet att Åhléns har 30% på alla ansiktskrämer på söndag – givetvis väntar jag till dess och sparar 120 kr (tanten har börjat använda dyra krämer, serru!)

När vi tänker överkonsumtion så tänker vi mest med hänsyn till miljön. Det ska man inte överkonsumera. MEN! En sak du SKA överkonsumera och passa på att fynda på Black Week är digitala produkter! Kör på! Köp alla de där böckerna och kurserna, fyll din Kindle och din dator med ny kunskap till halva priset. Det är ju bara street smart! Creativity House har naturligtvis också ett erbjudande den här veckan – och det är 2500 kr rabatt på Master Class (på svenska). Ganska så bra, om jag får säga det själv! Du hittar den här: https://www.creativityhouse.academy/blackfriday

(och köper du inte min kurs, köp någon annans! Har du funderat länge på att ta någon kurs och den är rabatterad nu, överväg att handla den istället för tröjan/bootsen/väskan/younameit)

Jag handlar inte mycket men det händer att jag får dåligt samvete om jag köper något till mig själv. Tokigt, eller hur? Det vill inte jag att du ska ha. Konsumera med måtta, visst. Och välj miljövänligare alternativ om du kan (ofta går det!) Men unna dig/passa på och så njuter du av det sen utan skam. Det som känns rätt för dig är rätt för dig, right? Men spendera aldrig mer pengar än vad du har. Deal?

(bild: Envato https://elements.envato.com/shopping-bag-in-sunlight-PKFWMG4)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *