PPV på steroider och ett coolt förslag åt Alexander Gustafsson.

Den som följer min blogg förstår att jag är väldig intresserad av MMA. So much so att jag var på plats i Toronto och fotograferade för STARK Magasin när det var dags för det första mötet mellan Alexander Gustafsson och Jon Jones (jag satt octagonside med armbågarna på mattan). FTR så tyckte att jag att Jones vann, och det kommer från någon som verkligen inte är ett Jones-fan. Jag var inte det innan alla dopingaffärerna och smitningsolyckorna, det har liksom inte blivit bättre. 

På lördag är det dags för det efterlängtade returmötet och Jon Jones har testat positivt för samma restprodukt av steroiden turinabol som han tidigare hade åkt fast för (läs allt på mmanytt.se här – de förklarar på ett väldigt bra sätt). Då väljer UFC att flytta hela galan från Las Vegas (som vägrar ge Jones tävlingslicens) till Los Angeles (där han redan har licens sen tidigare). Redan där är det något som har gått snett i huvudet på arrangörerna. Eller? 

Jag driver en liten business. Mikroskopisk i  jämförelse med UFC. Affärsmänniskan i mig förstår att den lilla obekvämligheten i att flytta hela galan till en annan location motiverar risken av de enorma förlusterna i Pay Per View som skulle bli om matchen ställdes in (inget illa menat mot Cyborg vs. Nunes eller de andra fighterna, men det är Bones som drar in stålarna till den här galan. Inte ens Alex faktiskt, kul om ni hänger på det resonemanget – Jon Jones, precis som Conor McGregor hade kunnat fighta VEM SOM HELST och det hade dragit in rekordsummor. Alex är bara en statist).

F.d. elitidrottaren i mig kan däremot FÖR MITT LIV inte förstå hur man agerar för att gynna en dopad idrottare? UFC har i flera år försökt tvätta bort “Fight Club”‘- stämpeln och göra evenemangen mer renodlat sportsmässiga. Det som händer nu tar dem tillbaka till ruta 1 och då blir jag lite ledsen för alla de atleter som hade behövt sina sponsorbanners, och reklammärkta shorts och t-shirts för sin överlevnad genom alla dessa galor och förresten, vad säger Reebok om allt det här? (jag är en gammal Reebokatlet – för 20 år sedan, easy easy…) 

Det här är min teori: 

 

Jon Jones må ha spår av förbjudna preparat i kroppen men det är UFC PPV som är på steroider.

 

För organisationens fortsatta överlevnad så går det inte att ställa in årets mest upphypade fight. Och här börjar det intressanta resonemanget som vi som är lagom involverade kan roa oss med: för MMA-fantasterna finns det inget alternativ – årets match måste bli av. Lite spår av något från en bassäng för 17 månader sedan (please!) kan väl inte påverka resultatet. Och Alex verkar inte bry sig, han skriver på Twitter: “Now we all understand why u didn’t take the Wada test! U can be on rocket fuel,, I’ll still gonna finish u Jon! #andnew #ufc232″ och fortsätter modella Frank Dandy boxershorts. Men då har jag ett förslag till dig Alexander Gustafsson: 

 

Hur skulle det vara att skaka om fightingvärlden lite och ta ställning för ett rent MMA?

 

Jag vet att det skulle svida i plånboken och kanske på kort sikt skapa turbulens, men visst vore det coolt om Alex valde att INTE ta matchen med motiveringen att han inte fightar dopade motståndare? Att han vill att hans älskade sport ska vara clean? Och så skulle han testa UFC:s intentioner. Jag menar, visst borde världens mest prestigefyllda MMA-organsation hylla ett sådant beslut… egentligen? I Sverige skulle hemmasonen bli mottagen med öppna armar från ALLA ANDRA än de som hade tänkt sitta uppe natten till söndag och vem vet – kanske skapa sig en karriär som sträcker sig långt efter att handskarna hamnar på hyllan. (jag menar tänk! en som håller på med den där “skadliga sporten” och tar ställning mot doping. Vad fint. Då kanske den sporten inte är så “farlig”, så då kan vi göra honom till ordförande för SOK eller Riksidrottsförbundet om sådär 20 år. Eller åtminstone ge honom bragdguldet för att han har så blir så fin förebild för kids som vill börja med MMA. Och visst vore det ballt i ett Sverige som är upp och ner att ge ett bragdguld för en utebliven idrottsprestation?) Garanterat sparken från UFC, men jag tror att det skulle öppna så många andra dörrar – både inom MMA men faktiskt utanför (hej! det finns en värld utanför!). Snuvad på möjligheten att någon gång ta bältet (no disrespect, men jag tror inte att han hade gjort det ändå) men respekterad for life. Just saying. Hade jag varit Gustafssons rådgivare så hade jag droppat det alternativet på en gång. Jag känner inte Alexander, jag har bara träffat honom en handfull gånger, men jag vågar påstå att det inte kommer ske. Synd. Jag hade velat se vad som hände… Och btw – DET hade blivit ihågkommet på ett helt annat sätt än resultatet av några ronder. (P.S. Jag är VÄLDIGT MMA-intresserad, om du nu har råkat glömma det).

Några bilder från förra mötet, varsågod!

Jag kommer fortfarande titta på galan förstås, men i princip bara för Ilir Latifi, som jag tycker är den bäste representanten för svensk MMA.