Mellandagsrea för en minimalist.

Mellandagsrean är här och efter ett par dagars chill och god mat – och kanske lite presentpengar – tenderar många att spåra ur på mellandagsrean. Been there, done that. Sedan jag började leva lite mer som en minimalist så handlar mellandagsrean för mig om att uppdatera saker som sjunger på sista versen. Jag brukar titta igenom min garderob runt jul och välja ut plagg som ska få doneras bort – och eventuellt ersättas med annat. Eventuellt. För i mitt fall är det inte sällan “1 in – 3 ut”. En sak är jag benhård med – jag handlar inte förra årets eller årets trender (såvida de inte exakt stämmer överens med min klädstil – vissa trender har redan hunnit återkomma några gånger, jag är 40, remember?), utan håller mig till klassikerna. Gör det du också, så att du inte kommer hem med ett gäng plagg som “seemed like a good ide at the time”. 

Jag brukar lägga ganska mycket tid på att hitta de bästa alternativen på det jag behöver. Och efter årets shopping har jag listat ut mina go to hemsidor (jag handlar bara online – det är väldigt väldigt sällan som jag går in i en butik). Här shoppar den här minimalisten: 

Designer Vintage, Zara och Sellpy.

Designer Vintage för de där klassikerna som jag hade tänkt använda resten av mitt liv. Nyligen köpte jag min plånbok där och jag planerar även att belöna det faktum att jag i mars 2019 har varit egenföretagare i 10 år med en power bag. Designer Vintage är den hemsidan för begagnade exklusiva märken som jag har störst förtroende för. Kanske lite dyrare än andra, men seriös och med bra service. Jag har tidigare sålt via dem och är jättenöjd.

Zara är stället där jag handlar de flesta av mina nya saker. Majoriteten av kläder jag köper är begagnade men om jag handlar nytt, så brukar det blir här. Inte av princip för eller emot något annat märke, det brukar helt enkelt bli så att jag hittar det jag gillar på Zara. I år har jag uppgraderat ett par joggingbyxor och handlat den här:

Perfekt jobbkjol på klubben, och något jag faktiskt har saknat.

Sellpy är mitt förstahandsalternativ att både köpa och sälja kläder på. Dit går jag för att hitta de där roliga alternativen som inte kostar skjortan (en variant på en svart polotröja etc), eller för att göra grymma fynd på klassiker som inte är designer brands. Sellpy är 100% köparens marknad och man kan – om man tar sig tid att leta lite – göra fantastiska köp, som dessa här:

Ni kommer inte tro mig när jag berättar att de kostade 35 kr/st. Båda två är i skinn och i bra skick. Och ja, 2 gamla jackor åker ut (annars hade jag aldrig beställt dessa).

När jag gör sådana fynd så har jag inte något emot att skicka in saker till försäljning och kanske inte tjäna lika mycket på dem som om jag hade sålt dem på egen hand, men… Sellpy gör hela jobbet och någon annan kan få fynda mina gamla favoriter istället för att köpa nytt. Väldigt bra! (När jag väl beställer min power bag för 10 år som egen, så kommer jag troligen rensa ut rejält bland alla mina väskor som då inte längre kommer att användas).

Min minimalistiska tanke handlar om att ha få saker åt gången. Det är inte samma sak som köpstopp och jag har inget emot att uppgradera. Jag är också av den uppfattningen att jag vill ha schyssta plagg och behöver jag uppgradera något (ju färre saker man äger desto fortare slits de såklart) så gör jag det utan dåligt samvete. Och skulle något jag handlar visa sig vara felköp eller kanske inte sitta så snyggt som jag hade hoppats, så har vi en klädinsamling 10 km bort som jag gärna skänker till – jag returnerar väldigt sällan, men å andra sidan så handlar jag väldigt sällan dyra saker. Faktum är att jag någon gång har handlat varma jackor på Sellpy för 10-20 kr/st FÖR ATT lägga dem i klädinsamlingen enligt tanken: “hjälporganisationen kan göra mer nytta med den jackan än om jag hade Swischat 10 kr”.

För ett par månader sedan hittade jag min absoluta favoritmodell på jeans. De kommer från Filippa K och är som sydda för mig. Igår hittade jag ett par till på Sellpy för 10 kr. Det är mitt bästa fynd i vinter!

Vad har du för tankar kring Mellandagsrean?