God Jul!

Julaftons morgon och vi har precis varit på en morgonpromenad. Det här är vad vi vaknar till:

Jag har aldrig gillat, eller ogillat, julen. Den har bara varit där och jag har infunnit mig i de sammanhangen där det har behövts. Det har liksom varit trevligt med jul men också trevligt när den var över. 

När man bor i den här idyllen är det svårt att inte gå in till 100 procent!

Plus att i år är det för allra första gången som jag är på mitt schema, och alltså inte på någon annans. Ingen (förutom Janne och jag i samförstånd) har bestämt åt mig när jag ska fira min jul så att det passar med någon annans planering. Den känslan! Så igår, när Janne var i stan, förberedde jag stora delar av dagens julmiddag. Jag började med att storstäda köket. Det verkar kanske lite udda för någon att man gör det innan (det såg ju ut som ett krig ett par timmar efter igen), men jag tycker att det är fräscht. 

Mitt klassiska surdegsbröd, filmjölkslimpa (recept här), köttbullar, räkröra och så sillsallad – där receptet inte var superbra så jag freestylade lite. Tips: gräddfil och gräslök sätter smak på sillsalladen, just saying… Det som är kvar att göra nu på morgonen är Ris a la Malta och saffranspannacotta (recept här). Revbensspjäll, sju sorters sill, och allt annat som hör julbordet till är klart och väntar på gästerna. Det blir ett litet firande med nära och kära, exakt så som jag vill ha det och behöver efter en intensiv jobbsäsong. Den där over the top matlagningen igår var nästan någon form av terapi och digital detox – det blir meckigt att svara i telefon när man skär rödbetor.

Hur du än väljer att fira, så hoppas jag att din helg blir fylld av värme och glädje. Att du umgås med människor du gillar och gör det du vill – och behöver göra för att må bra.

GOD JUL!!